9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Je huis verduurzamen met je hypotheek, hoe werkt dat?

 In Kennisbank

Wil jij je huis verduurzamen, maar heb je geen spaargeld? Of heb je wel spaargeld, maar wil je dat liever niet allemaal in je huis stoppen? Er zijn verschillende manieren om het verduurzamen van je huis te financieren: aan de hand van je hypotheek of met speciale subsidie voor verduurzaming. Hoe dit precies werkt, leggen we je graag uit in dit artikel.

Een extra hypotheeklening voor het verduurzamen van je woning

Het verduurzamen van je woning kan eenvoudig via je eigen hypotheek. Al jaren geldt de regel dat je hypotheek niet hoger mag zijn dan de waarde van je huis. Maar als je wilt verduurzamen, mag je onder voorwaarden tot 6% extra lenen. De rente van die extra hypotheeklening mag je aftrekken bij je belastingaangifte.

De voorwaarden voor een extra lening

Om tot 6% extra te mogen lenen met je hypotheek voor het verduurzamen van je woning, moet je gezinsinkomen tenminste € 33.000,- bruto per jaar zijn. Verder ben je verplicht om het extra geld dat je leent, te gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Voorbeelden van energiebesparende maatregelen zijn: 

  • Vloerisolatie
  • Dakisolatie 
  • Spouwmuurisolatie 
  • Warmtepomp
  • Zonneboiler
  • Zonnepanelen 
  • HR++(+) glas en triple glas
  • Aansluiting op een warmtenet

Bouwdepot

Om ervoor te zorgen dat je het extra geleende geld daadwerkelijk gebruikt voor energiebesparende maatregelen, stort de bank het extra bedrag in een zogenoemd bouw- of duurzaamheidsdepot. Voordat je de lening afsluit, geef je aan welke maatregelen je wilt nemen. Vervolgens kun je iedere keer als je daarvoor een rekening moet betalen, een deel van het geld uit je bouwdepot halen.

Blijft er aan het einde van de rit geld over? Dan gebruik je dat bedrag om extra af te lossen op je hypotheek.

Energiebespaarbudget

Weet je nog niet precies wat je wel of niet gaat doen om je huis te verduurzamen en heb je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG)? Dan kun je misschien beter gebruikmaken van het Energiebespaarbudget. Het grote voordeel van het Energiebespaarbudget is dat je niet al van tevoren hoeft te bepalen welke stappen je precies gaat nemen voor de verduurzaming van je huis en hoeveel geld je daarvoor nodig hebt – er is geen specificatie van kosten of maatregelen vooraf nodig. 

Er zijn banken die het Energiebespaarbudget ook aanbieden als je geen NHG-hypotheek hebt. Voor meer informatie hierover, kun je contact met ons opnemen. 

De overwaarde van je huis 

Als je huis meer waard is geworden – of meer waard wordt omdat je energiebesparende maatregelen treft – spreek je van overwaarde. In dat geval is je hypotheek meestal lager dan 100% van je woningwaarde. Ook daardoor kun je misschien meer lenen.

Subsidie voor het verduurzamen van je woning

En dan is er ook nog subsidie voor het verduurzamen van je woning, ook wel ISDE genoemd. Met deze investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing kun je een vergoeding vragen voor eerdergenoemde isolatiemaatregelen. Door middel van subsidies stimuleert de overheid huizenbezitters om hun woning te verduurzamen. Ook verenigingen van eigenaren (vve’s) kunnen subsidie aanvragen.

Je kunt voor energiebesparende maatregelen tot wel 30% subsidie krijgen. Neem dat dus mee in je berekeningen. Je leest alles over ISDE, de hoogte ervan en de voorwaarden op de website van de Rijksoverheid. 

Advies inwinnen voor je hypotheek

Wanneer je een hypotheek afsluit, eisen veel banken dat je daarover eerst advies inwint. Dit is meestal ook het geval als je je hypotheek wilt verhogen. Er zijn uitzonderingen, maar de meeste geldverstrekkers stellen hypotheekadvies verplicht voordat ze extra geld uitlenen. 

En vaak is advies van een expert op dit gebied ook wel nodig. Zo doen bijvoorbeeld niet alle banken mee aan de ‘106%-regeling’. Zelfs niet als je een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) hebt. Aan de andere kant zijn er ook hypotheekverstrekkers die duurzaamheidskorting hanteren. Hierbij profiteer je van een lagere rente wanneer jouw woning een gunstig energielabel heeft. 

Gewoon puur advies bij Bèta Financiële Diensten

Kortom: met al die verschillende regeltjes, kortingen, subsidies, hypotheken, de verschillende banken én verschillende verzekeringen zie je vaak door de bomen het bos niet meer. Bij Bèta Financiële Diensten hebben we door de jaren heen alles al voorbij zien komen en zijn we altijd op de hoogte van de laatste veranderingen. Onze Financieel Adviseurs Duurzaam Wonen hebben uitgebreide kennis over deze regelingen en kunnen je helpen bij het vinden van de juiste financiering voor jouw specifieke situatie.

Bèta Financiële Diensten – jouw betrouwbare partner

Ben jij op zoek naar een betrouwbare partner die je kan helpen bij het financieren van energiebesparende maatregelen voor jouw woning? Dan ben je bij Bèta Financiële Diensten aan het juiste adres. Neem contact op met Bèta Financiële Diensten voor advies op maat over de financiering van jouw energiezuinige woning. Onze adviseurs staan voor je klaar en helpen je graag verder.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken