9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Hypotheek en beleggen

 In beleggen

Hypotheek en beleggen.

Hypotheek en beleggen is geen gelukkige combinatie. 10 jaar na “9-11” kunnen we constateren dat de aandelen zich nog lang niet hersteld hebben. De AEX is opgestart op 3 januari 1983 op een koers van 45,38 (in euro’s). Bij de eeuwwisseling was dit opgelopen naar 671,41, een totaalrendement van maar liefst 1380%, ex dividend! Een logisch gevolg was de sterke opmars van de beleggershypotheek.

In de eerste 11,5 jaar van de 21ste eeuw is de AEX echter meer dan gehalveerd (-58%), met gevolgen voor de beleggershypotheken. De gevolgen voor de beleggersverzekeringen (“woekerpolissen”) groter dan de gevolgen voor de beleggersrekeningen, en een hoge “1e inleg” heeft (achteraf gezien) niet in uw voordeel gewerkt.

De verwachte doelen worden niet gehaald en zullen bijgesteld moeten worden. Dit betekent dat u keuzes dient te maken. Dit kan echter niet voordat u inzicht heeft gekregen wat in uw specifieke situatie de gevolgen zijn. Mijn advies is hier niet al te lang mee te wachten. Mogelijk vallen de gevolgen voor u mee, maar meer logisch is dat u meer moet gaan inleggen per maand, dat u kiest voor een aflossingsysteem (bijvoorbeeld annuïteit) of een spaarvorm (de spaar of de bankspaarhypotheek).

Volgende week meer over de (bank)spaarhypotheek.

Ik wens u een prettig weekend!

Bas Wassenberg

Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.betafd.nl

vragen? Bel 023–8 200 300, mail info@betafd.nl of volg Bas Wassenberg via twitter.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken