9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Een schenking kan grote voordelen voor de hypotheek opleveren

 In hypotheken

Tot het eind van dit jaar kan er maximaal € 100.000,– geschonken worden, mits de schenking wordt gebruikt voor aankoop woning, verbouwing , aflossing of financiering restschuld bij verkoop.

De voordelen zijn hierbij groter dan op het eerste gezicht wordt gedacht. Stel de schenking wordt gebruikt voor de aankoop van een woning.  De ontvanger van de schenking heeft dan uiteraard minder hypotheek nodig en hoeft derhalve minder rente te betalen, maar hoeft ook geen maandelijkse aflossing meer te doen over dit deel. Al snel een verschil van € 500,- bruto per maand bij de maximale schenking.  Ook de schenker zelf heeft een jaarlijks voordeel en hoeft geen vermogensrendementsheffing meer te betalen (jaarlijks € 1.200,- netto bij € 100.000,-). Op lange termijn bespaart het aanvullend tot maximaal € 20.000,- aan successierechten bij schenking ouder-kind.

Er zijn nog meer voordelen. Doordat er minder hypotheek nodig is t.o.v. de waarde van de woning kan de rente aanzienlijk dalen. Dit kan een besparing van een extra 20% (!) van de maandlast opleveren. Wellicht komt uw droomhuis nu binnen bereik?  Een kleine schenking kan al forse voordelen opleveren.  Zo kan een schenking gebruikt voor verbouwing betekenen dat er NHG mogelijk is wat eerst niet kon.

Informeer eens bij ons of het zin heeft om bij de ouders op koffie te gaan. Een eerste gesprek bij ons is altijd vrijblijvend.

Ik wens u een goed weekend,

Bas Wassenberg

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken