9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Schuiven met (geleend) geld

 In hypotheken

In eerdere columns heb ik geschreven over de grote voordelen die te behalen zijn door een relatief klein deel van de hypotheek af te lossen. Zo is de rente voor een lening tot 95% van de marktwaarde bij de ING Bank 3,0% terwijl de rente voor een lening boven de marktwaarde 3,6% bedraagt.

Een rekenvoorbeeld is hierbij altijd handig. Stel uw woning heeft een waarde van € 300.000,- en uw huidige hypotheek is € 301.000,-. Uw maandelijkse rente bedraagt dan € 903,-. Na een aflossing van € 16.000,- betaalt u nog € 712,50 aan rente. Een verschil van bijna € 200,- per maand. Een aflossing van iets meer dan 5% van het hypotheekbedrag levert een lastenverlichting op van maar liefst 21%.

Heeft u de in dit voorbeeld genoemde € 16.000,- niet liggen dan zijn daar creatieve oplossingen voor te vinden. Denk hierbij aan een officiële lening bij uw ouders. Zij helpen u waarschijnlijk graag bij het creëren van lagere maandlasten en u kunt hen meer rente bieden dan zij ontvangen op hun spaarrekening.

Het is in deze situatie vreemd genoeg zelfs voordeliger om tijdelijk een persoonlijke lening te sluiten.

U kunt bovenstaande combineren met rentemiddelen, oversluiten en/of aanpassen van de hypotheekvorm. Vraag bij uw bank een gratis pro-forma aflosnota op om te weten wat het kost om uw huidige rentecontract open  te breken.

Ons team staan voor u klaar. Bel ons gerust (023-8 200 300) voor een vrijblijvende afspraak. We berekenen voor u of oversluiten, rentemiddelen en/of aflossen zinvol kan zijn.

Laat ons maar schuiven…

Ik wens u een goed weekend,

Bas Wassenberg

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken