9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Monopolie voor de Rabobank of.. ?

 In Uncategorized

Monopolie voor de Rabobank of.. ? (gepubliceerd in Haarlems Dagblad op 16 februari 2013)

Enkele jaren terug hadden we nog 6 systeembanken (ABN AMRO, ING, Rabobank, SNS, Fortis en de Postbank). Inmiddels zijn de Fortis en Postbank verdwenen, zijn de ABN AMRO en de SNS genationaliseerd en is de ING met veel geld overeind gehouden. De grote winnaar van het bankenspel is voorlopig de Rabobank. Uiteraard verdient de Rabobank hiervoor complimenten.

Het gevolg is echter dat de marktwerking volledig zoek is. ABN AMRO en SNS hebben een prijsleiderschapverbod opgelegd gekregen vanuit Brussel en mogen niet concurreren met het rentetarief. Gelukkig is half november 2012 dit verbod voor de ING opgeheven. De overige marktpartijen zijn dochters van eerder genoemde geldgevers (Obvion, Florius, NN, ASR), hebben een te klein marktaandeel (Aegon, Achmea) om de Rabobank te verontrusten of laten het afweten (buitenlandse banken).

Natuurlijk ontkennen de banken bovenstaande, maar opvallend is wel dat de marges de afgelopen jaren fors zijn opgelopen. Sinds vorige week begint de ING zich nadrukkelijker te melden op het rentefront. Wellicht dat dit het begin is van een gezondere marktwerking.

Wilt u zeker weten welke geldgever, hypotheekvorm, rente vaste periode het beste bij u past, neem dan contact op met ons. Tot 1 april kunt u nog uw hypotheek omzetten naar een bankspaarhypotheek.

Ik wens u een goed weekend.

Bas Wassenberg

Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.betafd.nl

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken