9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

(Wan)beleid banken bij verkoopverlies

 In Uncategorized

(Wan)beleid banken bij verkoopverlies. (gepubliceerd in Haarlems Dagblad op 2 maart 2013).

Aanvulling : Inmiddels is ook de ABN AMRO Groep bereidt verkoopverlies mee te financieren.  

Steeds meer mensen krijgen te maken met verkoopverlies. De gedragscode hypothecaire financieringen heeft hierin voorzien. Een bank mag verkoopverlies meefinancieren in de nieuwe hypotheek, mits het inkomen daarvoor toereikend is. Sinds 29 oktober 2012 (datum regeerakkoord) mag de rente over deze schuld gedurende 10 jaar afgetrokken worden.

Je mag verwachten dat banken hier beleid op maken. Per slot van rekening is een verkoopverlies een gezamenlijk probleem van huizenbezitter en bank. Helaas geven de banken veelal niet thuis. De ABN AMRO (genationaliseerd) verstrekt maximaal 1,25% extra hypotheek terwijl het probleem vaak groter is. De SNS Bank, Rabobank, Aegon en Obvion hebben geen “standaard” beleid en kunnen niet aangeven wat de mogelijkheden zijn. U weet vooraf niet of u een bod onder de hoofdsom hypotheek kunt accepteren en de gevolgen voor uw portemonnee. De afdelingen bijzonder beheer van deze geldgevers gaan zich over iedere situatie afzonderlijk buigen.

Deze week gaat “de warme douche” naar de ING Bank. De ING Bank is bereid het verkoopverlies mee te financieren tot een kleine 10% van de waarde van de nieuwe woning. Dit doet de ING voor de eigen klanten, maar ook voor klanten van geldgevers die zich hebben terugtrokken uit de Nederlandse markt.

Ik wens u een goed weekend.

Bas Wassenberg

Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.betafd.nl

vragen? Bel 023–8 200 300, mail info@betafd.nl of twitter @baswassenberg.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken