9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Rente kort of lang vast??

 In Uncategorized

Rente lang of kort vastzetten?

De hypotheekrente staat historisch laag en is nog steeds aan het zakken. De rente voor 10 jaar vast met NHG is inmiddels gezakt naar 4,1%. De rente 5 jaar vast zetten kost u 3,4% (NHG) en de variabele rente ligt onder de 3%.

Maar wat is wijsheid? We weten immers pas achteraf of u de rente kort of lang had moeten vastzetten. Het antwoord op deze vraag vindt u niet in de grafieken, maar moet u bij u zelf zoeken. Probeer eens uw financiële situatie te schetsen over 10 jaar. Gaan de kinderen dan studeren of zijn ze dan inmiddels financieel zelfstandig? Verwacht u een inkomensgroei of gaat u dan met pensioen? Wellicht werkt u nu beiden 40 uur, maar heeft over 10 jaar de komst van kinderen u doen besluiten om minder te gaan werken.

Welk risico u kunt en wilt lopen op het gebied van de vaste maandelijkse woonlasten heeft ook te maken met de verhouding tussen uw inkomen/vermogen en de hypotheek.

Persoonlijk heb ik gekozen voor 20 jaar vast. Naar alle waarschijnlijkheid zijn mijn kinderen dan het huis uit. Check eens hoe lang uw rente nog vast staat en of dit voldoet aan uw wensen.

Ik wens u een goed weekend.

Bas Wassenberg

Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.betafd.nl

vragen? Bel 023–8 200 300, mail info@betafd.nl of twitter @baswassenberg.

Comments
 • Chris Khouw
  Beantwoorden

  Goed artikel. Het is zeker fijn indien mensen hun keuzes kunnen laten afhangen door wat er zich in de toekomst af kan spelen, bijvoorbeeld de komst van kinderen.

  Helaas komt het ook regelmatig voor, dat keuzes voor rentevastperiode afhangt van hun huidige budget. Een 5- jaars rentevastperiode wordt verkozen boven een 10 – jaars, aangezien ze dat bijvoorbeeld netto meer dan 100,- per maand scheelt.

  Of andersom: inkomenstechnisch is een hypotheek gebaseerd op een toetsrente van 5 jaar niet haalbaar. Dat kan diverse oorzaken hebben, bijvoorbeeld indien de werkgever (Overheid!) geen verklaring af wenst te geven voor vast dienstverband. Of dat er sprake is van erfpacht…
  Dan wordt er ” uitgeweken” naar 10 jaar rentevast om de woning toch te kunnen financieren.

  Vr. Groet,
  Chris Khouw
  Hypodomus Den Haag

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken