9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Wonen 4.0

 In Uncategorized

Wonen 4.0

Recent kwamen de corporaties, makelaars, woonbond en de Vereniging Eigen Huis na 1,5 jaar  onderhandelen met een akkoord genaamd “Wonen 4.0”. PvdA en CDA hebben aangegeven dit voorstel serieus te nemen. In dit akkoord worden scheefwoners in de huurmarkt en bestaande hypotheken aangepakt.

Februari jl. kwamen 22 economen met een voorstel om de woningmarkt aan te pakken. Hierin zat een voorstel tot het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrente aftrek, ook van de bestaande hypotheken. Vervolgens kwam het lente akkoord. Ondertussen spreken enkele politieke partijen al over “weef foutjes” in het lente akkoord.

Pas na de verkiezingen (12 september) gaat de politiek een keuze maken of nieuwe regels alleen gelden voor nieuwe hypotheken, zoals in het lente akkoord staat, of dat het leed wordt gedeeld door alle hypotheekbezitters, zoals omschreven staat in het rapport van de 22 economen en in Wonen 4.0.  Bij de laatste 2 varianten, gedeelde smart zeg maar, kan de afbouw veel geleidelijker plaatsvinden. De manier van afbouw van de renteaftrek bij deze 2 varianten verschillen echter sterk, hierover een andere keer meer.

Een belangrijke overeenkomst is dat in alle voorstellen de starters geheel of gedeeltelijk buiten schot blijven, ook in 2013. Een gerustellende gedachte voor deze groep.

Goed weekend.

Bas Wassenberg

Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.betafd.nl

vragen? Bel 023–8 200 300, mail info@betafd.nl of twitter @baswassenberg.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken