9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

4 manieren om van uw hoge hypotheekrente af te komen;

 In hypotheken

Onderstaande tekst heeft in de HRLM editie gestaan van december jl.

“Help, ik heb een (te) hoge rente hoe kom ik daar vanaf?” is een veel gestelde vraag aan Bas Wassenberg, eigenaar van Bèta Financiële Diensten aan de Zijlweg 61 in Haarlem. Wij vroegen Bas naar de mogelijkheden om van de hoge hypotheekrente af te komen.

 • Boete betalen

De bank brengt een eenmalige boete in rekening gelijk aan de toekomstig mis te lopen rente. Deze boete is aftrekbaar en eenvoudig op te vragen (pro forma aflosnota). Hoe korter de resterende rentevaste periode, hoe sneller dit een gunstige oplossing is. Heeft u een (bank)spaarhypotheek dan is het meestal ongunstig om over te sluiten.

 • Rentemiddeling

Bijna alle banken bieden de mogelijkheid aan om uw rente (gewogen) te middelen met de rente van vandaag zonder het betalen van een boete. Dit kan gunstig zijn, maar niet in alle gevallen. Zo rekenen veel geldgevers bij rentemiddelen met een extra opslag op de rente of worden de voorwaarden voor boetevrij aflossen negatief aangepast. Let hier goed op.

 • Verhuizen

De meest drastische oplossing is verhuizen. Bij bijna alle geldgevers kunt u uw hypotheek boetevrij aflossen bij verkoop. Heeft u een aflossingsvrije of een (bank)spaarhypotheek dan kunt u deze vorm meeverhuizen naar de nieuwe woning. Let op, het aflossingsvrije deel mag dan niet meer bedragen dan 50% van de waarde van de nieuwe woning.

 • Wachten

Dit lijkt misschien een gekke optie, maar bewust kiezen niets te doen en wachten is ook een optie. U loopt dan het risico dat de rente te zijner tijd hoger staat, maar u heeft niet te maken met boetes en/of rente opslagen. Blijft de rente laag, dan heeft u de juiste keuze gemaakt. Bent u bang dat de rente gaat stijgen dan heeft u de keuze uit 1 van de 3 eerder genoemde opties.

Welke van de 4 opties voor u handig is kunt u bij Bèta Financiële Diensten kosteloos laten uitrekenen in een eerste vrijblijvend gesprek. Bel Bèta gerust voor een afspraak 023-8200300.

 

Showing 2 comments
 • Julia Koning | Voordeelvergelijken
  Beantwoorden

  Goed artikel! Ik denk dat heel veel; mensen hier wat aan hebben.

  • Shirani Arnken-Horodniceanu
   Beantwoorden

   dank Julia!

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken