9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Boete oversluiten hypotheek omlaag met terugwerkende kracht.

 In Geen categorie, hypotheken

Maandag 20 maart jongstleden maakte de Autoriteit Financiële Markten (AFM) nieuwe regels bekend voor het berekenen van de boete bij oversluiten van hypotheken. Het gevolg is dat de banken de boetes met terugwerkende kracht tot 14 juli 2016 opnieuw moeten berekenen en daar waar nodig een bedrag moeten terug betalen.

Hoe wordt een boete berekend?

De hoogte van de boete is afhankelijk van vele factoren. Dit zijn o.a. het percentage dat u boetevrij mag aflossen, de duur van uw resterende rentevaste periode en het verschil tussen uw “contractrente” en de rentestand voor een hypotheek met een vergelijkbare resterende rentevaste periode, de zogenaamde vergelijkingsrente.

Wat wordt er anders?

Bij het bepalen van de boete moeten banken nu ook rekening houden met de toekomstig afgesproken aflossingen (bij de annuïteiten en de lineaire hypotheek) en/of de opgebouwde waarde en de nog in te leggen spaarpremies in de (bank)spaarhypotheek. Daarnaast wordt ook de vergelijkingsrente anders bepaald. De bank moet van de 2 dichtstbijzijnde rentevaste periodes de voor de cliënt meest gunstige vergelijkingsrente kiezen.

Wilt u weten of oversluiten voor u interessant is? Vraag gratis een “pro-forma aflosnota” op bij uw bank en neem daarna contact op met Bèta Financiële Diensten via info@betafd.nl of 023 – 8 200 300. Het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.

Hartelijke groet en ik hoop u binnenkort te zien,

Bas

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken