9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

EUR 2.500.000.000.000,-

 In hypotheken

Bovenstaand bedrag spreekt u uit als : 2,5 duizend miljard euro. Dit is het ongelofelijke bedrag dat de Europese Centrale Bank heeft uitgegeven aan de opkoop van Europese staatsschulden sinds maart 2015.

De doelstelling hiervan was de rente omlaag te brengen en daarmee de economie te stimuleren.

Wat zijn de gevolgen voor de hypotheekrente nu ECB president Mario Draghi heeft aangekondigd hiermee te gaan stoppen? De geluiden zijn daarover verdeeld. Sommigen zeggen dat in maart 2015 de crisis reeds achter de rug was, de rente al aan het dalen was, de economie groeiende en deze investering onnodig is geweest.

Ik denk dat de historisch lage rente (10 jaar vanaf 1,74% en 20 jaar vanaf 2,25%), tenminste gedeeltelijk, het gevolg is geweest van de opkoop door de ECB. Mede daarom denk ik ook dat de hypotheekrente de bodem wel heeft gezien.

Heeft het ECB besluit ook gevolgen voor de huizenprijzen? Dat denk ik een stuk minder. De hoge huizenprijzen worden vooral veroorzaakt door de grote vraag in combinatie met het te kleine aanbod (te weinig nieuwbouw) en vooral het hoge consumentenvertrouwen. Zolang deze situatie niet verandert zal de druk op de huizenmarkt nog wel even blijven.

Mocht u nog willen profiteren van deze lage rente, informeer eens naar uw mogelijkheden en maak een afspraak via 023 – 8 200 300. De kosten voor het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Wellicht tot snel op de Zijlweg 61,

Bas Wassenberg

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken