9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Een huis kopen als starter: wat voor hypotheek sluit je af?

 In Kennisbank

Wanneer je een huis koopt als starter komen er een hoop nieuwe dingen op je af. Verzekeringen, een hypotheek. Als starter sluit je een startershypotheek af. Maar wat is een startershypotheek precies?

Een startershypotheek betekent simpelweg een hypotheek voor starters: mensen die voor het eerst een eigen huis kopen. Een startershypotheek heeft geen specifieke hypotheekvorm. Inhoudelijk is de hypotheek hetzelfde als een hypotheek voor mensen die een volgende woning kopen – alleen de benaming is anders.

Wat is de beste hypotheek voor een starter?

Als starter kun je voor je eerste hypotheek kiezen uit twee hypotheekvormen: de annuïteitenhypotheek of de lineaire hypotheek.

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. Op de einddatum is de gehele hypotheek afgelost.

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. Je lost je lineaire hypotheek dus gelijkmatig af. Het bedrag dat je aflost, hangt af van de hoogte van de hoofdsom en de looptijd van de hypotheek.

Als je een van deze hypotheekvormen kiest, dan geniet je het voordeel van hypotheekrenteaftrek. Je kunt dan de hypotheekrente aftrekken van je inkomstenbelasting.

Je maximale startershypotheek berekenen

Een van de eerste – en belangrijkste – vragen wanneer je een huis gaat kopen, is: hoeveel startershypotheek kan ik krijgen? Hiervoor kun je het beste een afspraak met ons maken. Aan de hand van je bruto jaarinkomen kunnen wij je maximale startershypotheek berekenen.

Eigen geld

Om een eerste huis te kopen heb je eigen geld nodig. Alle kosten die komen kijken bij het kopen van een huis naast de hypotheek, ook wel kosten koper genoemd, moet je namelijk zelf betalen. Ga ervan uit dat je ongeveer 5 procent van de woningwaarde aan eigen geld nodig hebt.

Wat is een starterslening? 

Een startershypotheek is niet hetzelfde als een starterslening. De Starterslening is een aanvullende lening op je reguliere hypotheek voor de aankoop van je eerste koophuis. Het is een extra lening naast je normale hypotheek. Met de Starterslening kun je het verschil overbruggen tussen de prijs van het huis en je maximale startershypotheek. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten is verantwoordelijk voor deze Startersleningen en gemeentes geven deze lening uit onder voorwaarden.

Startershypotheek en NHG 

Wil je graag voor zekerheid gaan? Kies dan voor een startershypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Mocht je tijdens de looptijd van de hypotheek financiële problemen krijgen, dan beschik je altijd nog over een vangnet waarmee je resterende hypotheekschuld wordt terugbetaald. Naast het veilige gevoel is ook de rentekorting die je met NHG krijgt een goede reden om hiervoor te kiezen. Dit kan je wel 0,5% per jaar schelen.

Startershypotheek met NHG afsluiten 

Voor 2023 kun je een startershypotheek met NHG afsluiten als de woning maximaal € 405.000,00 waard is. Met de hypotheek mag je maximaal 100% van de woning financieren. Als je ervoor kiest om energiebesparende maatregelen toe te passen in de woning, dan is de maximale startershypotheek voor 2023 € 429.300,00 en kun je 106% van de woningwaarde financieren. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je de extra procenten uitgeeft aan duurzame maatregelen.

Nieuwe regels overdrachtsbelasting startershypotheek sinds 2021

Bij de overdracht van de woning van de oude eigenaar naar de nieuwe eigenaar moet belasting worden betaald. Voor deze overdrachtsbelasting zijn nieuwe regels ingevoerd in 2021. Met een startershypotheek heb je hier flink voordeel van ten opzichte van de oude situatie.

Als je jonger bent dan 35 jaar en een huis van minder dan € 440.000,00 koopt, betaal je geen overdrachtsbelasting. Dat kan je duizenden euro’s schelen aan belasting die je anders wel had moeten betalen.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken