9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

“Hoe hoog staat de hypotheekrente nu?”

 In huis, hypotheken

Deze vraag krijg ik bijna dagelijks. Alhoewel de vraag vergelijkbaar is met bijvoorbeeld “wat kost een auto?”, ga ik toch een poging doen deze vraag te beantwoorden.

De rente bevindt zich in een bandbreedte tussen de 1,2% en de 4,8%. Een behoorlijke grote bandbreedte dus. Het grappige is dat deze beide tarieven bij de Rabobank te vinden zijn.

De meeste mensen kiezen voor 10 jaar vast (bandbreedte 1,54% – 3,19%) of 20 jaar vast (bandbreedte 2,38% – 4,3%). Wat bepaalt nu de grote verschillen?

  1. De verhouding hypotheek t.o.v. de waarde van de woning, de zogenaamde “loan to value”.
  2. De hypotheekvorm
  3. De individuele kortingen en opslagen
  4. De keuze van geldgever

Hoe minder u leent t.o.v. de waarde van de woning, hoe minder risico de bank loopt, hoe lager de rente. Dit kan u tot 0,75% aan rentekorting opleveren.

Kiest u voor een hypotheek waarbij u maandelijks aflost dan scheelt dit 0,2% in de rente, met uitschieters naar 0,9% (ING Bank, 20 jaar vast).

De grootbanken geven korting als u uw salaris daar laat binnen komen (0,2%), als de offerte maar kort geldig hoeft te zijn (0,1% – 0,4%), of juist opslagen als u na het tekenen van de hypotheekofferte wil blijven meeprofiteren van een eventuele rentedaling (0,15% – 0,25%).

Tot slot zijn er natuurlijk nog de forse verschillen tussen de banken onderling.

Wilt u weten welke bank voor u de beste aanbieding heeft, neem gerust contact op via 023 – 8 200 300. U bent van harte welkom op de Zijlweg 61 in Haarlem of aan de Boslaan 4 in Hoofddorp. Aan het eerste gesprek zijn geen kosten en verplichtingen verbonden.

Hartelijke groet

Bas

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken