9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Hypotheekstelsel opnieuw op de schop!

 In huis, hypotheken

De komende jaren staan er opnieuw forse aanpassingen op de agenda in mijn vakgebied. “Never a dull moment”, zeg ik dan maar.

Een aantal aanpassingen was al zeker, sommige zijn nieuw en komen voort uit het regeerakkoord*.

Zeker is dat komend jaar de renteaftrek voor leningen gebruikt voor verkoopverlies verdwijnt en dat de maximale hypotheek daalt naar 100% van de marktwaarde. Het maximale aftrekpercentage daalt naar 49,5% (nu 50%). Dit belastingvoordeel gaat flink omlaag en daalt in 5 jaar tijd naar 37%.

Alleen de burger met een inkomen in de hoogste belastingschijf (ongeveer een half miljoen Nederlanders) heeft last van deze maatregel. De overheid heeft aangegeven deze groep deels te compenseren via het verlagen van het Eigen Woning Forfait. Hoe dit gaat uitpakken is nog onzeker*.

Schokkend vind ik het verdwijnen van “De Wet Hillen”. De regel is: geen renteaftrek, dan ook geen (of weinig) forfaitaire bijtelling van je woning. Dit heeft mensen gestimuleerd om extra af te lossen. Deze maatregel raakt een relatief kleine groep, waaronder veel gepensioneerden. De overheid rekent op € 1 miljard aan extra inkomsten door deze maatregel. Ik vrees dat sommige huishoudens hiermee flink geraakt worden.

Wilt u weten of u getroffen wordt door deze maatregelen en of hier oplossingen voor te vinden zijn? Neem contact op met Bèta Financiële Diensten via onze website (www.betafd.nl) of op telefoonnummer 023 – 8 200 300. De kosten van het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.

Bas Wassenberg

* Op het moment dat dit artikel wordt geschreven (maandag jl.) is het definitieve regeerakkoord nog niet bekend gemaakt.

 

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken