9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Verhuizen terwijl je huis onder water staat?

 In hypotheken

Veel mensen denken ten onrechte dat verhuizen geen optie is omdat de woning “onder water” staat. Nu de woningprijzen weer iets oplopen en de rente laag staat, wordt verhuizen een interessante optie.  U kunt uw huidige hypotheek boetevrij aflossen en de nieuwe woning financieren tegen de huidige lage rente.

Maar hoe lost u het probleem op van het verkoopverlies?

De meest simpele oplossing is uw spaargeld aan te spreken of uw familie te vragen om een schenking of een lening. Maar wat als deze opties er niet zijn? U kunt besluiten een persoonlijke lening of een doorlopend krediet aan te gaan bij de bank. Dit is echter een dure oplossing, ondanks dat de rente over deze lening 15 jaar aftrekbaar (!) is. Daarnaast zorgt een lening voor een flinke daling van uw leencapaciteit voor de (nieuwe) hypotheek.

Er zijn nog 2 oplossingen. De belastingdienst staat het toe dat u lopende kapitaalverzekeringen (spaarhypotheekpolissen, maar ook beleggersverzekeringen) afkoopt om uw verkoopverlies op te vangen, ook al heeft u nog niet voldaan aan de fiscale spelregels. Sinds heel recent mag een polis ook gedeeltelijk worden afgekocht. De rest van de polis kunt u dan (gewijzigd) voortzetten.

Tot slot zijn er steeds meer banken bereid u hypotheek te verstrekken om uw verkoopverlies af te dekken. Dit is veel minder duur dan u denkt. Per € 10.000,- verkoopverlies kost u dit ongeveer € 95,- bruto per maand bij een looptijd van 10 jaar (en € 75,- bij een looptijd van 15 jaar). Dit is inclusief de aflossing en de rente. De fiscus betaalt hier nog een stukje aan mee. Best te overzien volgens mij.

Het lukt ons bij Bèta in bijna alle gevallen om het verkoopverlies mee te financieren op de volgende woning. U “verhuist” uw huidige onderwaarde op de woning  als het ware mee naar de volgende woning. Na 10 (of 15) jaar is de onderwaarde verdwenen en dalen uw lasten.

Wilt u weten of dit ook voor u interessant is, maak gerust een vrijblijvende afspraak (023-8200300), hier zijn geen kosten aan verbonden.

Ik wens u een goed weekend,

Bas Wassenberg

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken