9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Verrassend gunstige moties 2e kamer over hypotheken!

 In huis, hypotheken

Terwijl in het regeerakkoord staat dat de hypotheekrente aftrek versneld wordt afgebouwd, zijn er donderdag 23 november jongstleden 2 verrassende moties aangenomen in de 2e kamer.

Motie 1: aflossingsvrij terug voor starters op de woningmarkt.

De Kamerleden Bart Snels (GroenLinks) en Elbert Dijkgraaf (SGP) hebben in de aangenomen motie het kabinet opgeroepen of de aflossingsverplichting kan worden beperkt tot 70% van het hypotheekbedrag. De Kamerleden stellen dat de huidige 100% aflossingsverplichting mensen ‘in het spitsuur van hun leven’ op hoge kosten jaagt, terwijl er volgens hen geen inhoudelijke reden is om het volledige bedrag binnen 30 jaar af te lossen.

Motie 2: gedeeltelijk boetevrij oversluiten.

Pieter Omtzigt en Erik Ronnes (beiden CDA) zijn initiatiefnemers van een andere aangenomen motie. Huizenbezitters zouden hun huidige hypotheek in stappen van 10% tot 20% moeten kunnen aflossen met een nieuwe hypotheek die ze tegen de huidige lage rente kunnen afsluiten. De Tweede Kamer heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën vrijdag de opdracht gegeven dit mogelijk te maken. Daartoe moet hij in gesprek met hypotheekverstrekkers en de Autoriteit Financiële Markten.

Het is nog niet zover, maar beide moties juich ik toe. De 2 moties kunnen zorgen voor een fors lagere maandlast voor de woningbezitter. Daarnaast kan motie 1 zorgen voor een eerlijker speelveld voor de starters t.o.v. doorstromers op de woningmarkt.

Wilt u een afspraak om te zien of wij iets voor u kunnen betekenen, maak een afspraak via 023 – 8 200 300. Aan het eerste gesprek zijn geen kosten en/of verplichtingen verbonden.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken