9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Hypotheekvormen en rentevaste periodes: welke keuzes heb je?

 In Kennisbank

Als je een huis wilt kopen, zijn er verschillende hypotheekvormen waar je uit kunt kiezen. De hypotheekrente mag je ieder jaar aftrekken wanneer je belastingaangifte doet. Hier gelden wel regels voor. Zo moet je jouw hypotheek volgens een strak schema en binnen een bepaalde tijd aflossen. Je leest hier alles over de verschillende hypotheekvormen en je rentevaste periode. 

Welke hypotheekvormen zijn er? 

De twee meest voorkomende hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

  1. Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de gehele looptijd elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Dit bedrag bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. In het begin is het aflossingsdeel klein en het rentedeel groot, maar naarmate de tijd verstrijkt, bestaat het bedrag voor een steeds groter deel uit aflossing.

  1. Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je elke maand een vast bedrag betaalt om je hypotheek af te lossen en rente te betalen. Bij een lineaire hypotheek zijn je maandlasten in het begin relatief hoog: je moet namelijk rente betalen over de gehele lening. Naarmate je meer aflost, hoef je steeds minder rente te betalen en worden je maandlasten geleidelijk lager. 

  1. Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek is een hypotheek waarbij je niets aflost gedurende de gehele looptijd. Volledig aflossingsvrij bestaat tegenwoordig niet meer: je kunt ervoor kiezen om je woning deels met een aflossingsvrije hypotheek te financieren. Het aflossingsvrije deel is maximaal 50% van de waarde van je huis. 

Het voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is de lagere bruto maandlast. Een aflossingsvrije hypotheek heeft echter ook nadelen. Doordat je niets aflost, moet je deze lening uiteindelijk wel terugbetalen. Wanneer je je aflossingsvrije hypotheek pas na 2012 hebt afgesloten, mag je de hypotheekrente ook niet aftrekken. 

Rentevaste periode – wat kies je? 

Bij het afsluiten van een hypotheek kun je vaak kiezen voor verschillende rentevaste periodes. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om je rente voor 1, 5, 10, 15, 20 of 30 jaar vast te leggen. De rente die je betaalt, staat gedurende de gekozen rentevaste periode vast. Na afloop van de rentevaste periode kun je opnieuw kiezen voor een nieuwe rentevaste periode tegen de dan geldende rente.

Het is belangrijk om bij het kiezen van een rentevaste periode rekening te houden met je financiële situatie en toekomstplannen, zoals de verwachting of je inkomen in de toekomst zal stijgen of dalen.

De voor- en nadelen van een lange rentevaste periode

Toen de hypotheekrente nog extreem laag was, hebben veel huiseigenaren hun rente vastgezet voor een periode van 15, 20 en soms wel 30 jaar. Het voordeel van een langere rentevaste periode is dat je precies weet waar je financieel aan toe bent. Het nadeel is dat je een boete moet betalen als je iets wilt veranderen aan je lopende hypotheek tijdens de rentevaste periode. Dit bedrag kan soms flink oplopen. 

Voor welke hypotheekvorm en rentevaste periode kies jij? 

De keuze voor een bepaalde hypotheekvorm en een rentevaste periode is altijd persoonlijk en vereist dan ook maatwerk. Een hypotheekadviseur heeft alles al voorbij zien komen en kan je hierbij het beste helpen. Wil jij ook graag weten welke hypotheekvorm en rentevaste periode het beste bij jou past? Bij Bèta Financiële Diensten voorzien we je graag van de beste adviezen. Neem direct contact met ons op via het formulier op onze website. Ons eerste gesprek is altijd vrijblijvend. 

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken