9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Kan ik mijn hypotheek meenemen naar een ander huis?

 In Kennisbank

Wanneer je van plan bent om te verhuizen naar een ander huis, kan het interessant zijn om je bestaande hypotheek mee te nemen. Het kan namelijk zijn dat de rente die je op dit moment betaalt lager is dan wanneer je een nieuwe hypotheek zou afsluiten. In dit artikel lees je alles over het meenemen van je hypotheek naar een ander huis.

Gebruikmaken van een verhuisregeling

Gelukkig bieden veel hypotheekaanbieders een verhuisregeling aan, ook wel bekend als meeneemregeling. Hiermee kun je, afhankelijk van de geldverstrekker, je hele hypotheek meenemen naar je nieuwe woning. Een andere mogelijkheid is dat je alleen de rente over het nog openstaande bedrag meeneemt voor de rest van jouw rentevaste periode.

Hypotheek meenemen naar ander huis – de regels 

Het is belangrijk om te weten dat de regels voor het meenemen van je hypotheek naar een ander huis kunnen verschillen van bank tot bank. Vaak moet je ruim van tevoren aangeven wat je plannen qua hypotheek precies zijn. Het is dus aan te raden hier tijdig informatie over in te winnen. Daarnaast behandelen banken het verhuizen van een hypotheek hetzelfde als het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Dit betekent dat ze opnieuw naar je inkomen, je schulden en de marktwaarde van je (nieuwe) huis kijken.

  1. Aanvullende hypotheek

Als de verkoopprijs van je oude huis hoger is dan je nieuwe hypotheek, kun je je oude hypotheek waarschijnlijk niet helemaal meenemen. Heb je juist meer geld nodig? Dan zit je voor de aanvullende hypotheek vast aan je huidige geldverstrekker.

  1. Aflossingsvrije hypotheek

Ook als je een aflossingsvrije hypotheek hebt, kun je deze meenemen naar een andere woning. Heb je deze hypotheek afgesloten vóór 1 januari 2013? Dan heb je recht op overgangsrecht en mag je de rente ervan bij je aangifte Inkomstenbelasting blijven aftrekken. Let op: als je verhuist, geldt dit voor maximaal 50% van de marktwaarde van de nieuwe woning. Het overige hypotheekbedrag moet je wél aflossen.

  1. Spaar- en beleggingshypotheken

Als je een spaar- of beleggingshypotheek hebt, dan kun je deze ook meeverhuizen naar je nieuwe woning. Het is echter wel belangrijk om te weten dat deze hypotheekvormen niet meer af te sluiten zijn. Je kunt er ook voor kiezen om je spaar- of beleggingshypotheek op te heffen. Wat in financieel opzicht de beste keuze is, verschilt van situatie tot situatie. Bij Bèta Financiële Diensten helpen we je hier graag bij. 

Advies op maat bij Bèta Financiële Diensten 

Het meenemen van je hypotheek naar een ander huis is dus niet zo eenvoudig als het lijkt. Gelukkig kunnen onze Erkende Financieel Adviseurs je helpen met een advies dat is afgestemd op jouw persoonlijke situatie, wensen en voorkeuren. Al onze medewerkers zijn kundig en gediplomeerd en hebben zeer ruime ervaring in zowel het oversluiten als meenemen van je hypotheek. Neem direct contact met ons op via je onze website – wij helpen je graag!

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken