9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Andere cijfers over de hypotheekmarkt

 In Uncategorized

Andere cijfers over de hypotheekmarkt.
De kranten staan vol met negatieve berichten over de woning- en hypotheekmarkt. Is het nu daadwerkelijk alleen maar kommer en kwel, of is er ook een zonnige zijde aan de medaille?
Zo lezen we vaak dat Nederland met 630 miljard aan hypotheken koploper is in de wereld. We lezen veel minder dat de waarde van de daaraan verpande woningen ruim 1.100 miljard is. Gemiddeld is minder dan 58% van de woning dus belast met hypotheek.
Ook lezen we dat er in 2011 veel meer beroep is gedaan op het waarborgfonds van NHG ivm onvrijwillige verkoop met verlies. De pers vertelt er niet bij dat dit jaar de hoogte van het fonds juist opgelopen is van € 623 miljoen naar € 707 miljoen, dit ondanks de “vele” veilingen.
Natuurlijk, er staan veel meer woningen te koop dan voorheen, echter relatief weinig woningen staan leeg. Het is dus niet zo dat er teveel woningen in Nederland zijn. Hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz verwacht de komende 15 a 20 jaar een kleine 1.000.000 huishoudens extra, zoveel woningen worden er niet bijgebouwd.
Tot slot lopen de huizenprijzen wat terug de laatste paar jaar. Is dat een ramp na al die jaren van forse stijgingen? Het is voor sommigen absoluut vervelend, gelukkig biedt het voor anderen ook weer kansen.
Ik wens u alvast fijne feestdagen!
Bas Wassenberg
Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.betafd.nl
vragen? Bel 023–8 200 300, mail info@betafd.nl of twitter @baswassenberg.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken