9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Hypotheken in 2013

 In Uncategorized

Hypotheek in 2013 volgens systeem 1, 2a, 2b of toch 4.0?

Begin dit jaar kwamen 22 wijze economen met een voorstel om de woningmarkt aan te pakken. Hierin zat een voorstel tot het geleidelijk afschaffen van de hypotheekrente aftrek, ook van de bestaande hypotheken. Laten we dit systeem 1 noemen. Vervolgens kwam het Catshuis (2a) en later de Kunduz coalitie met het lente akkoord (2b).

Vorige week kwamen de corporaties, makelaars, woonbond en de Vereniging Eigen Huis na 1,5 jaar  onderhandelen met een akkoord genaamd “Wonen 4.0”. PvdA en CDA hebben aangegeven dit voorstel serieus te nemen.

Het belangrijkste verschil tussen Wonen 4.0 en het lente akkoord is dat bij het lente akkoord alle bestaande hypotheken ongemoeid worden gelaten, terwijl bij Wonen 4.0 ook de bestaande hypotheken worden aangepakt. Daar staat dan tegenover dat, omdat er veel meer huizenbezitters “meebetalen”, de nieuwe hypotheken minder hard worden aangepakt. Gedeelde smart zeg maar.

De belangrijkste overeenkomst is dat in alle voorstellen de starters geheel of gedeeltelijk buiten schot blijven, ook in 2013. 

Ik wens u een goed weekend.

Bas Wassenberg

Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.betafd.nl

vragen? Bel 023–8 200 300, mail info@betafd.nl of twitter @baswassenberg.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken