9.9 389 reviews
Beste
Advies
Kantoor
Haarlem
Advies keuze logo

Meer hypotheek mogelijk dan u denkt.

 In Uncategorized

Wist u dat er sinds de nieuwe gedragscode meer hypotheek wordt verstrekt dan daarvoor? U kent wellicht het ezelsbruggetje van 4,5 x het jaarinkomen. Maar hoe zit het nu exact?

Het NIBUD bepaald ieder jaar welk deel van het bruto inkomen verantwoord uitgegeven kan worden aan bruto woonlasten. Dit percentage, woonquote geheten, loopt op van 20% bij de lagere inkomens, tot 36% bij een bruto jaarinkomen vanaf € 78.000,–. Vervolgens is de rentestand bepalend. Deze staat historisch laag. Hoe lager de rente, hoe lager de woonlasten, hoe hoger de hypotheekmogelijkheden.

Een voorbeeld; Een man heeft een maandinkomen van bruto € 1.950,-, zijn vrouw € 1.500,- bruto. Geen bonussen, geen 13e maand. Er is hierop een hypotheek mogelijk van € 208.000,- met NHG en recht op starterslening. Door de lage overdrachtsbelasting is er een koopsom mogelijk van ± € 212.500,– k.k. De netto hypotheeklasten zijn dan ± € 725,- all-in. Dus inclusief (!) € 150,- sparen, de overlijdensrisicoverzekering, de fiscale bijtelling EWF en de rente 10 jaar vast.

Er is meer hypotheek mogelijk dan u denkt. Neem gerust contact op om te vragen naar uw mogelijkheden.

Ik wens u een vrolijk Pasen.

Bas Wassenberg

Directeur Bèta Financiële Diensten Haarlem, www.betafd.nl

vragen? Bel 023–8 200 300, mail info@betafd.nl of twitter @baswassenberg.

Plaats een reactie

Start met typen en druk op Enter om te zoeken